Как да търгуваме на международните борси

Как да търгуваме на международните борси

За да търгувате на международните пазари, първото, което трябва да направите, е да си откриете сметка в български или чуждестранен брокер.
Предимство на родните посредници най-общо може да се обобщи с по-лесната процедура по откриването, както и спестяването на трансферните разходи за превода на средствата (не винаги е така, но много често разходите по трансфер възлизат на над 30 долара).

Повечето български посредници предлагат обща платформа за търговия както с валута, така и с т.н. CFD, които могат да се търгуват и по телефона.

CFD (contract for difference) в превод означава договор за разлика. Те представляват финансов инструмент, който дава възможност да се спекулира с цената на акциите без реално те да се придобиват или продават.

Търговията, както и при акциите, може да е в двете посоки - да се купуват и да се продават на късо.

Положителното при CFD е, че изискват по-малка гаранционна сума, което позволява откриване на позиции на стойност, многократно превишаващи внесените средства.
Обикновено гаранционната сума е 10% за нискорискови акции, като процентът расте заедно с рисковата група на акциите. CFD не се предлагат за малки компании, които са високорискови.

По-малка е гаранционната сума при търгуването на индекси, като много често тя възлиза на едва 5% от стойността на откритата позиция.

Също така при CFD се плащат лихви от клиентите при дълга позиция, а при къса се получават. Обикновено за изчисляването им се взема лихвата на централна банка +/- определен процент. Ако позицията се затвори в същия ден, лихви не се начисляват.
Когато търгувате CFD директно на борса, е възможно да има специфични условия. За американски борси например има правило, че можете да продавате на късо само при тик нагоре. Друг момент е, че брокерът може да реши да прекрати предлагането на CFD за дадена акция и да затвори позицията ви автоматично.

Посредниците предлагат маржин търговия и на акции, като обикновено можете да търгувате 2 до 4 пъти сумата по сметката си, разбира се условията варират. Обикновено за маржин търговия на акции се изискват минимум 2000 долара при откриването на сметката.

В таблицата долу е направено сравнение между някой от основните български и чуждестранни посредници (подредени по азбучен ред). Комисионните са за търговия на акции на борсите в САЩ, като за CFD в повечето случаи важат и за други пазари.
При някои от брокерите се начисляват и месечни такси поддръжка на сметка, като те отпадат при голям брой сделки, т.е. при активна търговия.
Препоръчително е да разгледате подробно всички такси и комисионни преди да си откриете сметка. Както се вижда от таблицата, предлагат се разнообразни цени, като някои са изгодни за търговия с малки обеми, а други - при по-големи.
Всеки инвеститор може да избере условията, които отговарят до най-голяма степен на неговия стил на търговия.

За таксите ще добавим още, че за достъп до котировки в реално време, повечето борси по света начисляват такива. А за т.н. котировки level II, или котировки в дълбочина, като за пример ще вземем Nasdaq - таксата е 20 долара на месец.

Когато притежавате акции на дадена компания и тя изплати дивидент, той постъпва по сметката ви, като се приспадат комисионни и дължими данъци. И обратното, когато сте продали на късо акции, съответно дължите определения от компанията дивидент, като сумата се приспада от баланса ви.

Политиката на различните брокери за дивиденти при CFD е индивидуална. Брокерът може да избере да не се изплащат дивиденти за CFD. И обратното, тогава брокерът плаща за своя сметка дивидент (най-често в непълен размер) на притежателите на дълги позиции, а късите позиции клиентът плаща съответно пълен дивидент на брокера.
Начислените дивиденти могат да се различават от реалните определени от компанията.
Друг важен момент е, че при търговията с акции и CFD е възможно частично изпълнение на лимитирани поръчки, като остатъкът остава като лимит поръчка на пазара до изтичане на валидността й. Това се случва, когато въведеният обем на поръчката е по-голям от броя на акциите, предложени на тази цена. Пазарните поръчки може да бъдат изпълнени на различни нива в зависимост от обемите на офертите на пазара, като покупната цена се осреднява в зависимост от теглата.

В заключение може да се каже, че търговията с акции крие големи рискове, като са необходими значителни финансови и икономически познания за успех.

Investor.bg

http://keitr.blog.bg/viewpost.php?id=144332

www.bizkonsult.net





{START_COUNTER}